Pitești, Gavana 2, Str. Alunului Nr.27 Bl. 17 Sc. A, Parter

ANXIETATEA este una dintre cele mai frecvente entitati nosologice intalnite atat in practica psihiatrica, cat si in cea a medicului de familie. A fost definite de Janet ca fiind o ‘’teama fara obiect’’, apoi de Delay ca o ‘’traire penibila a unui pericol iminent si nedefinit, ca o stare de asteptare incordata.’’

Anxietatea se caracterizeaza printr-o senzatie difuza, neplacuta,vaga, de teama, neliniste, insotita de simptome autonome ca: cefalee, transpiratii, palpitatii, tahicardie, discomfort gastric,etc. Ea este constituita ,deci din doua componente, una fiziologica si alta psihologica, individul fiind constient de existenta ambelor. Anxietatea afecteaza gandirea, perceptia si invatarea, scazand puterea de concentrare. Un alt aspect important este efectul sau asupra selectivitatii atentiei. Astfel, o persoana anxioasa va selecta anumite lucruri sau evenimente din jur si va exagera importanta altora in incercarea de a-si justifica anxietatea ca raspuns la o situatie infricosatoare.

Perceperea uni eveniment ca stresant pentu individ depinde atat de natura evenimentului cat si resursele subiectului. O persoana cu un ego care functioneaza corespunzator este in echilibru adaptativ intre lumea externa si lumea sa interna. Dezechilibrarea balantei genereaza anxietate.

Anxietatea joaca rolul unui semnal de alarma atentionand persoana asupra aparitiei pericolului si ajutand-o sa se organizeze pentru a-I face fata. Frica, un alt semnal care alerteaza organismul, apare ca raspuns la o amenintare cunoscuta, externa, definita sau neconflictuala la origine, in timp ce anxietatea survine ca raspuns la o amenintare necunoscuta, interna, vaga sau cu origine conflictuala. Distinctia intre cele doua notiuni a aparut absolut accidental, primii traducatori englezi ai lui Freud traducand cuvantul german ‘’angst’’ prin ‘’anxietate’’ si nu prin ‘’frica’’. Anxietatea si frica au in comun multe caracteristici subiective si fiziologice, motiv pentru care, diferentierea clara intre cele doua este inca o problema de dezbatere.

Tulburarile anxioase reprezinta un grup de tulburari cuprinzand:

  • tulburarea de panica ;
  • fobia sociala;
  • tulburarea de stres posttraumatic;
  • reactia acuta la stres;
  • tulburarea de anxietate generalizata;
  • tulburarea obsesiv-compulsiva;
  • fobiile specifice(simple);
  • tulburarea anxioasa datorata unei conditii medicale generale;
  • tulburarea anxioasa indusa de medicamente.

Tulburarile anxioase au un impact important asupra vietii zilnice, cauzand multa suferinta indivizilor afectati, avand in acelasi timp si un impact economic foarte important.

Tulburarile anxioase sunt cele mai frecvente tulburari psihice la adulti. In cele mai multe cazuri, femeile au o probabilitate mai mare de a avea o tulburare anxioasa decat barbatii.

Desi pentru tulburarile anxioase exista in prezent tratamente eficiente, doar o treime din persoanele ce sufera de aceste tulburari primesc un tratament adecvat.