Pitești, Gavana 2, Str. Alunului Nr.27 Bl. 17 Sc. A, Parter
Particularitatile varstei a treia

Varsta a treia se caracterizeaza prin multiple modificari fiziologice ale majoritatii aparatelor si sistemelor, ca si prin particularitati ale psihologiei, care explica unele comportamente ale batranilor, conflicte intre generatii.

Modificarile de ordin psihologic la aceasta categorie de subiecti sunt cunoscute ca ‘’psihologia varstnicului’’. Involutia biologica, factori psihosociali, culturali, la care se adauga frecvent factori precipitanti, sunt elementele care explica modificarea unor trasaturi de personalitate ale varstnicului. Prezentam in continuare cateva caracteristici ale ‘’psihologiei varstnicului’’:

  • tulburarile formale de gandire (fluiditatea gandirii este redusa, gandirea devenind vascoasa, aderenta, tipizata, lipsita de spontaneitate si promptitudine in asociatii; cei mai multi sustin ca gandirea creatoare este pastrata, perioada a treia de varsta numindu-se si  „epoca marilor monografii”);
  • tulbuirarile de afectivitate (iritabilitatea, irascibilitatea, susceptibilitatea, labilitatea emotionala, frecventele stari depresive);
  • tulburarile activitatii voluntare (conservatorismul, fixarea pe un anumit stereotip).

Gandirea tipizata, conservatorismul si dificultatea sau imposibilitatea de a achizitiona noutati explica in cea mai mare parte „conflictul intre generatii”, in care parintii nu-si inteleg copiii, iar copiii nu inteleg de ce parintii nu le accepta conceptiile, conduitele.

Alte elemente foarte obisnuite la varsta a treia sunt zgarcenia (constand mai ales in prudenta batranilor de a-si risipi bunurile agonisite, care poate vor folosi candva), tendinta spre egocentrism, traditionalismul; varstnicii sunt timorati de perspectiva viitorului, pe care-l vad de obicei sumbru, multi apar ca fiind ciudati, irascibili, mai putini pot fi descrisi ca „bonhomme”.

Modificarea perceperii timpului se exprima prin impresia ca timpul se scurge mai repede. Modificarile somnului sunt un alt indicator al disfunctiei psihice, cele mai comune tulburari fiind reprezentate de inversarea ritmului somn-veghe, batranii fiind deseori somnolenti in timpul zilei, cand chiar daca nu dorm, picotesc sau motatie mai tot timpul, pe cand noaptea devin activi, plini de initiative, deranjand familia. Sexualitatea este deseori perturbata, in sensul persistentei sau chiar cresterii dorintei si al diminuarii potentei; sunt astfel favorizate tendintele perverse, ca voyerismul, pedofilia, exhibitionismul.