Pitești, Gavana 2, Str. Alunului Nr.27 Bl. 17 Sc. A, Parter
Batranetea normala versus Dementa

Diagnosticarea dementelor in faza lor incipienta este o problema serioasa in practica, pentru ca semnele imbatranirii normale, fiziologice, sunt de multe ori confundate cu deficitele cognitive din demente si sunt trecute cu vederea, fiind considerate ca firesti la o anumita varsta.

Batranetea normala sau uitarea benigna senila se caracterizeaza prin dificultatea care apare OCAZIONAL in a gasi cuvinte, a numi obiecte, fenomene, persoane; functiile globale si functionarea  cotidiana sunt conservate. Referitor la procesul invatarii, aceasta este posibila, nealterata, insa este mai lenta.

Intre batranetea normala si  dementa exista o stare intermediara, tranzitorie, caracterizata prin tulburari cognitive discrete si care poarta numele de deficit cognitiv usor. Se discuta daca este vorba despre un prodrom al dementei Alzheimer, mai probabil este o entitate independenta in care rata anuala a evolutiei spre dementa este de 6-35% fata de 1-2% in cazul batranilor normali.

Recunoasterea ei este importanta pentru ca luarea de masuri terapeutice poate preveni aparitia tabloului simptomatologic specific dementei. In deficitul cognitiv usor tulburarea memoriei a fost demonstrata, totusi functionarea este normala; conservarea judecatii, inteligentei si deprinderilor compenseaza incetinirea cognitiei. Practic diagnosticul deficitului cognitiv usor se bazeaza pe recunoasterea de catre subiect a pierderii memoriei si e confirmarea de catre o terta persoana ca si pe testele neuropsihologice; lipsa deficitului functional al sarcinilor de baza in functionarea cotidiana este un element care permite deosebirea de dementa.

Dementa se caracterizeaza prin slabirea globala a functiilor inalte corticale (memorie, capacitatea de a rezolva probleme cotidiene, performanta invatarii deprinderilor, folosirea corecta a abilitatilor sociale) deseori progresiva si ireversibila. Definitia clasica a dementelor specifica ireversibilitatea ca o conditie diagnostica obligatorie si generala, astazi se cunosc forme de demente reversibile si chiar vindecabile, este vorba de cele toxice (alcoolice) care in conditii de respectare a abstinentei totale si a unui tratament psihotonic pot fi total recuperate.